Älgen - Skogens konung

 

 

Det största hjortdjuret i Sverige är Älgen (Alces alces). Man skulle kunna tro att älgen är ett klumpigt djur men tvärt emot är den väldigt smidig; den kan till och med simma.

 

Varje vinter fäller älgtjuren sina horn men lagom till parningssäsongen i september växer nya ut.

 

I maj-juni föder älgkon en till tre kalvar, oftast tvillingar. Kalvarna är till en början rödbruna men på hösten blir hårfällen gråbrun.

 

Kalvarna följer kon hela första året men körs bort strax innan kon kalvar på nytt. De har då ett långt liv att se fram emot eftersom en älg i vilt tillstånd kan bli upp till 25 år.

 

Under älgjakten på hösten skjuts ca. 100 000 djur. Anledningen till att älgen bara får jagas en kort tid på året är att i början av 1800-talet var älgen näst intill utrotad i Sverige. Myndigheterna bestämde då att jakten skulle vara tidsbegränsad.

 

På vintern livnär sig älgar på tallris och tallplantor, bark och kvistar av rönn, asp, sälg och vide.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Relaterat

 

Läs mer »
Mortorps Hembygds-förening verkar i Mortorps socken med tätorten Tvärskog. De vårdar och visar Hembygdsgården i Tvärskog med bebyggelse från 1700-talet.

 

Läs mer »
Kalmar stad har med sin arkitektur och stadsplan, sina vallar, kuller-stensgator och stenhus från 1600-talet på ett enastående sätt bevarat minnet av svensk stormaktstid.

 

Läs mer »
Glasriket ligger inom några mils omkrets i Kronobergs och Kalmar län i Småland. Här finns många av världens mest berömda glasbruk (t.ex. Kosta och Orrefors). I samma område hittar du också utvandrarbygden.

 

Läs mer »
Endast 18 km från parken erbjuder Möre Golfklubb dig en utmanande golfrunda i vacker Småländsk parkmiljö. Banan karaktäriseras av sina stora upphöjda greenområden med vaktande bunkrar. Flera hål följer den vackra Bruatorpsåns slingrande ned mot kusten.

Hallagårdens Älg och Vilt